Openings through to a new garden room are formed by monolithic stone lintels

The stair is made from three pieces of stone that form a simple structural arch

A Victorian wall and staircase are supported on a steel beam added in the 1980s which now bears on a new stone lintel

The guest suite is characterised by a change in detailing and colour

Section through house

A walnut dressing room links the master bedroom to its bathroom

A private study occupies a rooftop enclosure

Bronze patinated brass, black patinated mild steel and Mirabelle limestone

Staircase study model

Project Status

Completion 2018

Structural Engineer

Webb Yates Engineers

Quantity Surveyor

MPA

Heritage Consultant

Donald Insall Associates

Contractor

Famella

Photography

Ben Blossom

Design Team

Hana Ichikawa, Jack Lewandowski,
Yidian Liu, Charlie Tomlinson,
Graham West, Kevin Widger

Located adjacent to the Regent’s Canal in Islington, this project refurbishes and re-orders an early Victorian Grade II listed house.

 

The house had been neglected and had undergone a series of ad-hoc alterations before being listed in the 1990s. Our task was to refurbish, extend and update the house within the constraints of the listed building consent and the immediate conservation area.

 

New interventions to the majority of the house are characterised by walnut cabinetry and monolithic limestone with brass and bronze detailing. The focal point being a new stone staircase which replaces a timber one added in the 1980s. This staircase is constructed from three individual pieces of stone which combine to form a simple structural arch spanning the length of the stair. Rooms on the ground and first floors were the best preserved and these have been sensitively restored, whilst floors are levelled and plaster mouldings repaired, the unpredictable lines of sloping ceilings, landings and architraves and some of the 1980s insertions have been retained and celebrated as a reflection of the building’s layered past.

 

The interior treatment on the ‘guest’ floor departs from that used elsewhere in the rest of the house, the intention being that the rooms themselves read as guests within the host house. They are panelled in a combination of pink and dark blue with the panelling in the blue sitting-room concealing a fold-down bed.

 

A new, steel and glass garden room is added which echoes the exact footprint of a pre-existing extension, whilst a new rooftop enclosure has been added to the same profile as an existing poor quality addition which was demolished.  None of these alterations are visible from the street.